Biela pastelka a Dni nezábudiek

Biela pastelka a Dni nezábudiek

Študenti Ošetrovateľstva FZaSP sv. Ladislava preukazujú svoju prípravu na povolanie nielen svedomitým štúdiom, ale i realizáciou mnohých humanitárnych aktivít orientovaných na ľudí – pacientov s radom zdravotných ťažkostí, či handicapov. Ľudský prístup a angažovanosť budúcich sestier sa prejavil aj v účasti na vybraných zbierkach, kde dokázali, že im ich osud nie je ľahostajný…

 

Zbierka „Biela pastelka“ je symbolom neviditeľných línií, symbolom sveta nevidiacich, príležitosťou prejaviť ľudskú ušľachtilosť a solidaritu. Pomáha hľadať riešenia v často ťažkých situáciách, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Jej cieľom je získať finančné prostriedky na realizáciu aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života, ako sú sprístupňovanie informácií, špeciálne rehabilitačné programy zamerané na výcvik samostatnej chôdze s bielou palicou, starostlivosť o domácnosť, čítanie Braillovho písma a iné špeciálne zručnosti.

 

 

 

Celoslovenská zbierka „Dni nezábudiek 2023,“  organizovaná Ligou za duševné zdravie SR sa aj za aktívnej účasti našich študentov konala v októbri 2023. Jej symbolom je kvet nezábudky, ktorý symbolizuje krehkosť ľudskej duše a jej zdravia. V tomto roku je témou Dní nezábudiek DOBRO. Hlavným cieľom  realizovanej zbierky bola aktívna podpora duševného zdravia, prevencia duševných porúch a snaha o zlepšenie podmienok starostlivosti o ľudí s duševnými poruchami.

 

 

Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za aktívnu spoluprácu!

 

PhDr. Iveta Nagyová, PhD.
PhDr. Zuzana Bystrická, PhD.